Fem intryck från PGA Summit i Halmstad

I mars var Svenska Golfmagasinet som ensam svensk media inbjudet till PGA of Swedens summit i Halmstad. Det innebar möten med några av Golfsveriges ledande och viktigaste individer samt en rad tankar.
Nedan listar jag fem bestående intryck.

1 Golfsveriges viktigaste (och stoltaste) yrkeskår

Det är lika kul och intressant varje år. PGA of Sweden håller återkommande sin Summit på Hotel Tylösand, med fokus på utbildning och nätverkande. Hit kommer tränare, klubbchefer och andra verksamma inom Golfsverige. Om vi fokuserar på de två första kategorierna så är det de här människorna som utgör navet på de svenska golfklubbarna. Det är de som driver det hela vidare på marknivå, är förebilderna för nya golfare och som sitter på kunskapen för att göra oss bättre, och så att ”vi vanliga” kan få ut ännu mer och förkovra oss i vårt intresse.
Det är otroligt kul att under några dagar få ta del av kunskapen de här människorna besitter. Stoltheten med vilken de bär sina PGA-loggade kläder och hur de kämpar för att visa upp vårt spel från sin bästa sida är också slående och extremt kul att bevittna.

2 PGA of Sweden bryter med PGA National

Det kommunicerades att PGA of Sweden säger upp samarbetsavtalet med banan utanför Malmö, en anläggning där man licensierat sitt namn och varit delägare i sedan portarna slogs upp 2009.
På ett sätt är det, i alla fall utifrån, lite sorgligt att kapitlet avslutas. Samtidigt har det de senaste åren blivit allt tydligare att de två verksamheterna inte linjerar på ett optimalt sätt.
Medan PGA står för utveckling av golf så har anläggningen fått allt mer resort-fokus, och PGA kan inte ha sitt namn på en produkt där det inte är en självklarhet att golfen hamnar i första rum.

Banan byter i sommar namn från PGA Sweden National till The National.

3 Niklas Erikssons glädjetårar säger allt

Han tog sig igenom Vasaloppet. Men sannolikt blir resan mellan Sälen och Mora inte 2023 års starkaste minne för tränaren från A6. Under årets Summit korades Niklas Eriksson till PGA Professional of the Year. Efter att han tagit sig upp på scen dröjde det inte många sekunder innan glädjetårarna kom.
– Att få utmärkelsen PGA Professional of the Year är en stor ära och ett erkännande på att det man gör uppskattas och gör avtryck. PGA har betytt och betyder oerhört mycket för mig. Mötet med alla tränare, både före, under och efter utbildning triggar mig att hela tiden utveckla mig själv och söka ny kunskap. Det är inom PGA jag känner mig ”hemma” och har min tillhörighet. Att nomineringen kommer från mina kollegor gör att priset känns extra hedervärt, säger han.

Tacktalet fick han så småningom avbryta när känslorna blev för starka.

Det är coolt att visa passion och känslor, och att brinna för något. Det borde vi alla göra mer.

Jag kan reflektera över att det fanns en tid då utbildning handlade om att man skulle veta väldigt lite om väldigt mycket. I dag gäller det snarare att veta väldigt mycket om väldigt lite. Att nischa sig. Att nörda ner sig. Att forska och verkligen veta vad man snackar om. När det kommer till utvecklingen av en specifik sak, som exempelvis golfsvingen, måste det vara positivt.

4 ”Våga vara mer dansk”

Temat för årets Summit var ”One Step Closer”. Det går att fundera på ”closer” till vad. Finns det ett slutmål? Nej, självklart var utveckling, att ta sig an progression och att omfamna förändring, en stor del av andemeningen.
Främst fastnade jag för föreläsaren Göran Adléns budskap om att våga vara mer dansk; det vill säga modig, excentrisk och passionerad.

Kanske är Niklas Eriksson halvdansk. Han är i alla fall passionerad. Gör saker på sitt sätt, delar med sig, förändrar och förbättrar.

Vi lever i en värld där väldigt många tycker sig vara unika, men faktiskt gör väldigt lika och är unika på samma sätt som kompisen.
Vissa kan kallas hipsters (dvs. odlar skepparkrans, bär oversizade brillor, lusekofta och för liten mössa, lagar långkok, bakar surdegsbröd och samlar på små krukväxter).

För att utvecklas och flytta gränser måste vi våga mer. Inte anamma flockbeteenden, och kanske vara mer danska. Som Niklas Eriksson. Fundera på det.

5 Tillsammans är vi bättre

Jag lyssnade även till ett väldigt intressant föredrag signerat landslagstränaren Fredrik Wetterstrand och Linn Grants svingtränare Steven Jeppesen, där de diskuterade och redogjorde för olika faktorer bakom hennes framgångar.
Utöver Linns egna unika egenskaper är en stor nyckel givetvis kunskapen och miljön som finns kring henne – två saker som du kunnat läsa om i vårt magasin i år  – men en annan sak som blev uppenbar är också vikten av att tränare och spelare delar med sig till kolleger av den kunskap och erfarenhet man besitter. Detta, olika åsikter och diskussioner som kommer av det, leder till utveckling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait