Vad Martin Slumbers egentligen sa under sin presskonferens på Royal Liverpool

HOYLAKE, ENGLAND – JULY 19: Martin Slumbers, Chief Executive of The R&A. Photo: Richard Heathcote/R&A/R&A via Getty Images

Så är den här. Golfens äldsta, bästa och för spelet mest representativa tävling. Tävlingen där vi lär oss älska vind, regn och de sneda studsarna. Tävlingen som kanske mer än någon annan handlar om att stå upp i vinden.

Därför fick The Royal & Ancients ordförande Martin Slumbers uttalanden om att han både ser de stigande prissummorna som ett problem, men samtidigt inte utesluter framtida Saudiarabisk sponsring av The Open, många att höja på ögonbrynen.
– Prispengarna stiger snabbt, och det är en utmaning för oss som vill investera allt överskott i gräsrotsverksamhet.

Al-Rumayyan på plats på Royal Liverpool

Det kan bli så att PIF i framtiden finns med på ett hörn i golfens äldsta och mest ikoniska tävling. Ett tecken på det är att Yasir Al-Rumayyan, högsta chef för den saudiska statens investeringsfond (PIF) som ligger bakom LIV, finns på plats The Open på Royal Liverpool i Hoylake.
– Idrottsvärlden har ändrats dramatiskt de senaste 12 månaderna, och det är inte rimligt för The R&A eller golfen som sport att ignorera den här förändringen. Det har redan hänt i fotboll, Formel 1 och cricket. Vi kommer inte byta namn, men vi ser hela tiden över våra möjligheter, sa Slumbers på sin presskonferens.

Slumbers berättade fortsättningsvis att han främst mäter golfens framgång i antal utövare globalt.
– När jag avslutar min tjänst vill jag att golfen ska vara i en starkare position än när jag började. Och för mig är det att fler spelar golf. Det är den drivkraften som får mig upp ur sängen om morgonen, och vad som i slutändan även betalar för det här mästerskapet.
– När vi höll den här presskonferensen i fjol så firade vår äldsta tävling 150 år, men det var en presskonferens där två tredjedelar inte hade något som helst med tävlingen att göra. Konflikten har slitit spelet i bitar, och lika viktigt som det är att vår sport är för alla, lika mycket skadar den konstanta diskussionen om pengar bilden av vårt spel världen över. Jag är inte del av uppgörelsen mellan PGA-touren och PIF, men på sikt är enighet bra för spelet.

Växa till vilket pris som helst?

Både svar när det kommer till Saudiarabiens inblandning i spelet golf, och tidigare uttalanden gällande projektet med att dra tillbaka golfbollen (där man vill ha olika golfboll för amatör och elit) kristaliseras ned till att The R&A vill få fler att utöva spelet golf.

Men frågan man då måste ställa sig är om spelet ska växa till vilket pris som helst, och hur mycket man ska riskera att förlora identitet och integritet i jakt på att på att nå så många som möjligt.
Det går också att fundera över om det finns en gyllene gräns för vad spelet klarar av, och vad som är den egentliga anledningen till att man är så benägen om att växa, och vad som är drivkraften bakom det.
För givetvis är det så att desto fler som utövar ett spel, desto mer pengar hamnar i omlopp och desto mer tjänar de som är vid makten.

Är det pengarna som egentligen är den huvudsakliga anledningen till att Slumbers och company vill få spelet att växa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait