Reflektioner efter Mixed: Gjorde ont att se

Årets vinnare av Volvo Car Scandinavian Mixed heter Linn Grant.
En mening som för bara 24 timmar sedan, och tre dagars uppvisning av Sebastian Söderberg, kändes väldigt märklig att skriva.

Nedan bjuder jag på fem reflektioner efter en vecka på Vasatorps Golfklubb.

En offentlig tortyr som gjorde ont att se

Sebastian Söderberg ledde med hela åtta slag inför finalrundan. Det var tangerat rekord på Europatouren. Aldrig tidigare hade en större ledning tappats. Linn Grant å sin sida var hela elva slag efter när hon peggade upp på söndagen, och efter att ha sänkt sin chip för birdie på det sista hålet sa till och med hon att “det skulle vara förfärligt tråkigt om Sebastian inte klarade det”.

Att se Söderbergs kamp mot vädrets makter och sina egna hjärnspöken var att bevittna en offentlig tortyr. Det mentala bagaget var så klart tungt. Ingen seger sedan Crans Montana för fem år sedan och sedan dess sex andraplatser och tre tredjeplatser. Det hade varit nära många gånger. Men Söderberg hade gång på gång fallit på målsnöret. Nu tappade han sakta men säkert slag för slag, och efter bogeyn på 15 handlade det om ett slag före redan färdigspelade Grant.
Skulle det ske igen? Hemma i Sverige där han varit i ledningen hela tävlingen.
Tortyr. Ja. Vi var många som led med honom. Vet i katten hur mycket “party” han kände på 17:e “partyhålet”…

Och än värre blev det på 18.

Tystnad och tomhet får vara adjektiven som beskriver stämningen efter en pluggad boll och en treputt.
Paralleller kan dras till en begravningsceremoni.

Linn Grant spurtade finaldagen med en imponerande 65:a.

Linn Grant allt närmre OS

Vi backar bandet två dagar. Det var lite smått surrealistiska scener som utspelade sig när Madelene Sagströms klubblad slöt sig i Vasatorps ruff och bollen knockade kameramannen på fredagens sista hål. Det hela slutade med en trippelbogey och missad kvalgräns. Två dagar senare spurtade Linn Grant till sig segerbn och tog, bara några kilometer hemifrån, ett stort steg mot OS i Paris där hon med stor sannolikhet gör Maja Stark sällskap.

What doesn’t kill you make you stronger

Att leda med åtta slag efter tre rundor hör inte till vanligheten, och Sebastian Söderberg sade själv efter lördagens spel att “alla tänker så klart att jag har allt att förlora”.
Och nog var det många tankar och en hel del nervositet inför finalrundan. Till råge på allt började regnet dessutom vräka ned ungefär samtidigt som han gick upp på första tee. Det var en tuff mental utmaning som väntade, och Söderberg inledde med tre bogeys de första nio hålen. Något som kunde jämföras med en enda de tre första dagarna.

Den bastanta ledningen hade inte tillkommit av någon slump. I Scandinavian Mixed klarade Söderberg sin 25:e raka kvalgräns på DP World Tour, och han har således inte missat en cut sedan juni i fjol. Längs med vägen har han under vintern och våren radat upp topp-placeringar och dessutom blivit en majorerfarenhet rikare i form av PGA-mästerskapen på Valhalla, där han också klarade kvalgränsen.

Med allt detta i bagaget kändes det som att Söderberg var redo för den där första segern på nästan fem år.

Istället bjöds vi på något av det mest brutala vi skådat på en golfbana, och kan bara hoppas att han lyckas zooma ut och inse att han sett i ett större perspektiv utvecklas mot att bli en riktig toppspelare.
Det kommer att ta tid att lägga årets Scandinavian Mixed bakom sig.
Men.
What doesn’t kill you make you stronger.

Sveriges största golftävling en lokal angelägenhet?

Inget Expressen. Inget Aftonbladet. Inget Svenska Dagbladet och inget DN. Givetvis kan en del förklaras med tuffa tider i medievärlden. Men samtidigt går det inte att blunda för att Sveriges enda tävling på Europatouren, trots ett unikt format, har svårt att slå igenom bruset.
Man kan också prata om redaktionernas svaga vilja att hjälpa till med att skapa intresse, men när endast TT, Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad är på plats är det aningen oroande.
Givetvis borde tävlingen, som förr, också sändas i Sveriges Television.

Tappra åskådare kämpade sig runt Vasatorp.

En tävling som kommer se annorlunda ut

Det blir spännande att se vad som händer med Volvo Car Scandinavian Mixed framöver. Till en början löper treårskontraktet med titelsponsorn ut efter årets tävling, och det viskas även om att Mixed-formatet hänger löst. Jag har pratat med flera källor med god insikt verksamheten som inte alls är övertygade om att killar och tjejer spelar sida vid sida nästa år. Framförallt är det DP World-spelarna, killarna, som känner att de går miste som speltillfällen när endast 78 spelare får plats – vilket lett till en förståelig irritation på en medlemsägd tour.
En alternativ modell som diskuteras är att bygga upp skandinaviska DP World-tävlingar runt storstjärnor som Ludvig Åberg och Viktor Hovland.
Kanske kan de dra med sig en kompis eller två – något som är en nödvändighet i tider då prispengarna skenar på alla andra håll.

I nästa nummer av Svenska Golfmagasinet kan du läsa en intervju med en anonym caddie som berättar om surret på touren.

En värdig segrarinna och bra förebild

Inte ens när hon sänkte chippen på sista hålet tänkte Linn Grant på segern. Hon berättade efteråt att hon hellre önskade konkurrenterna gott än ont, och att det hjälpte henne tänka positivt även kring sitt eget spel.
Ett bra förhållningssätt till både livet och spelet, som många förhoppningsvis tar efter!
Det är så vinnare tänker.

Det är sånt som hjälper en skjuta 65 och sätta den där lilla pressen som ibland kan räcka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait