Generalsekreteraren mot väggen: “Därför har golfen ingen Zlatan”

Varför är golfen inte som fotbollen och får en nationalhjälte från Rosengård? Och varför spelar inte fler tjejer golf? Är frisbee- och fotbollsgolf verkligen vägen in i spelet? Några dagar innan Scandinavian Mixed får jag chansen att ställa Svenska Golfförbundets generalsekreterare Gunnar Håkansson mot väggen.

Här är ett utdrag. Hela intervjun läser du i Svenska Golfmagasinet.

Vad betyder det för Golfsverige att arrangera en tävling som Scandinavian Mixed?
– Att vi har tävlingar på väldigt hög nivå i Sverige är och har alltid varit viktigt. Vi höjer intresset för idrotten golf eftersom det speglas i media, och det blir mer uppmärksamhet när vi har tävlingar på hemmaplan. Det är jätteviktigt för att vår sport ska synas, och sedan är det en stor inspirationskälla att juniorer och de som är på väg upp får möjlighet att se sina idoler på nära håll.

I en tid då proffsgolfen domineras av pengar, vad kan en liten ekonomi som Sverige göra för att behålla sin ledande ställning som golfnation?
– Det är inte realistiskt att vi får tillbaka de största tävlingarna till Sverige, på allra högsta nivå. Det handlar om för stora pengar. Vi har inte heller en kultur i Sverige för att betala pengar in i en tävling, utan de företag som är med och sponsrar vill ha värden tillbaka. Det funkar inte på samma sätt som med arabvärlden där det handlar om att synliggöra och visa att man finns. Den typen av pengar finns inte hos oss.
– Det hade varit fantastiskt att ha världstävlingar här, men för att uppnå vårt mål att synliggöra golf brett i Sverige så behöver vi inte heller ha tävlingar på den allra högsta nivån. Så länge de bästa svenska spelarna och de främsta svenska talangerna kommer så vill folk i ganska hög grad besöka tävlingen. Med detta sagt så har man med Scandinavian Mixed lyckats lägga sig på en bra nivå och skapar värden och ett intressant format som lockar. Jag är otroligt glad att man hittat dit och att även företag lockats av värdarna man trycker på.

De senaste åren har det satsats hårt på arrangemang av internationella proffstävlingar i Sverige, på både dam- och herrsidan, varför?
– Ser man tillbaka historiskt så kan vi se att vissa steg i tävlingstrappan ibland varit lite för stora och det har blivit svårt att ta sig uppåt. Vi pratar ofta vad som hände med generationen strax efter Alex Norén. Vi hade många duktiga spelare som gjorde bra ifrån sig i olika VM och EM men något hände när de skulle vidare, sedan är det otroligt svårt att peka på exakt vad det var. Men en grej vi sett var att vi innan den generationen hade Challengetourtävlingar i Sverige som underlättade för spelarna att ta sig in på Europatouren. Med sämre ekonomi så föll det steget bort och en del körde fast på den inhemska touren och kom inte vidare. Nu har vi Challengetourtävlingar igen och det ser bättre ut. Vi är väldigt tacksamma för de partners och sponsorer som hjälpt till att skapa de här tävlingarna, och vi har även från förbundets sida allokerat en del av pengarna som går till spelarutveckling för att vara med och möjliggöra tävlingarna.

Snobbsport, moderatbandy… En stämpel som avskräcker unga tjejer?
– Bilden av golf är något vi måste fundera mycket över, och det gör vi. Vi funderar över hur yngre generationer tar sig an sporten och vi samverkar bland annat med Ungdomsbarometern, som är ett verktyg som analyserar ungdomars attityd till olika saker i samhället. I deras undersökningar gör inte golfen särskilt bra ifrån sig. Det kan vi inte blunda för. Samtidigt kan inte golf vara en sport för alla. Hur mycket vi än vill så kan vi inte bli fotboll. Vi är något annat. Samtidigt vet vi att det finns intresse för golf bland människor i ung ålder. Det finns något mytomspunnet och ganska coolt med golf som vi måste ta vara på. Så kärnan ska absolut finnas kvar. Det gäller bara att skapa en brygga som gör det lättare att komma in och som gör det mer coolt att hänga på golfbanan för de som inte provat tidigare.

Frisbee- och fotbollsgolf, är det verkligen golf och inte att sälja spelet för något annat än vad det är?
– En väldigt viktig distinktion som vi har, och där vi skiljer oss mot flera av våra grannländer, är att vi inte ägnar oss åt kampanjer. Framförallt söderut i Europa lockar de till ”golfdagar” på klubben med hamburgergrillning och så vidare. Det finns massor med olika runtomkring-happenings. Där har vi sagt att vi i grunden tror på att det är bättre att ha en bra och inbjudande verksamhet. Då blir gästen inte heller besviken när de kommer till klubben nästa gång. Vi tycker att man ska ge ett löfte om en aktivitet som är varaktig.

Varför ser vi inga Zlatan-storys inom golfen, att killen från Rosengård blir nationalhjälte?
– Jag tror det är extra svårt för oss att bli en sport som är bra på att hjälpa till med integration. Dels är det väldigt långt från Rosengård till golfbanan. Det är en kultur och miljö som man kanske inte känner igen sig i, och på många sätt en annan värld för individen. Man måste vara realist och inse att det. Man måste också vara klar över att många människor som kommer till vårt land har flytt från länder där golf inte är särskilt vackert utan något man snarare förknippar med förtryck, korruption och något som endast är för de priviligierade.
– Vi vill så klart göra vad vi kan för att visa upp möjligheten som golfen ger, men jag tror samtidigt att det finns andra sporter som är bättre än oss på att skapa integrering, och som gör det lättare. Ser man till jämställdhet i övrigt så är detta bland det svåraste frågorna vi jobbar med. Det är inte så att folk ser golf som en ojämställd sport, men faktum är att vi är på väg ner mot att bara en fjärdedel av alla golfare är kvinnor.
– Trenden säger att kvinnor väljer bort golfen. Vi försöker med olika satsningar och program, och jag tycker vi både lär oss och gör det ganska bra. Vi har exempelvis jobbat med att få in kvinnor i fler styrelser, men även i en styrelse är det ju omsättning och så är man tillbaka på ruta ett. Så vägen är lång.

Ge fler exempel på vad man kan göra.
– Vi ska starta Vision 50/50 2.0 som ska vara kortare och lättare att gå igenom. Samtidigt är det ingen ”quick fix” att göra en golfklubb till schysstare miljö för kvinnor och utövare i olika åldrar. Det räcker inte med att byta ut skyltar, utan det är så mycket värderingar som sitter i väggarna och som man måste tränga igenom. Där tycker jag inte riktigt var har hittat lösningen ännu.

En annan sak som vi är övertygade om gör skillnad är att bansättningen. Det är en betydande del i att spelet ska bli roligare för fler. På det sättet är ju Scandinavian Mixed fantastiskt kul, för det är ju ett bevis på att det faktiskt går att lösa.

När man pratar värdegrunder så är det en omöjlighet att inte ta upp Henrik Stenson. Det blåste rejält efter att ni sade upp samarbetet?
– Vi står fast vid den övertygelsen vi hade och som ledde till beslutet vi tog. Även om det blåste en hel del kring det så måste man stå för vad man tror på. Det är ett värdegrundsarbete som ligger till grund, och det är synen på vad golftävling är och budskapet vi förmedlar till våra talanger som gör att vår ståndpunkt inte är förenlig med hans karriärsval. Vi anser inte att LIV-golfen är tävling utan snarare handlar om uppvisning. Det är inte något som stimulerar till träning. Alla är kvalificerade från början, alla får prispengar och ingen åker ur. Det är emot hela vår princip och idrottens logik där man kämpar för att ta sig uppåt och om man inte gör tillräckligt bra ifrån sig så åker man ur. Det är en värdegrund vi står för.

Så du håller fast vid att vem som håller i plånboken inte spelar någon roll?
– Det gör inte det. Vi har någonstans accepterat att världen ser ut som den gör och att våra tourer far runt i världen och finansieras av pengar från olika håll. Vi har också haft spelare i olika delar av världen där de tagit emot oljepengar. Men det finns en stor skillnad då de etablerade tourerna verkar på demokratiska grunder, och är en medlemsorganisation. Då har varje spelare en bestämmanderätt över var och vilka tävlingar man ska spela. På LIV Golf råder andra villkor med en stat bakom som finansierar allt utan någon som helst insyn eller medbestämmande för de som är med. Det är något helt annat än sport tycker vi.

I fjol var Henrik och Annika tillsammans värdar för Scandinavian Mixed. Annika Sörenstam har sitt alkoläskföretags logga på tröjan, är det okej att hon bär en sådan logga när hon tävlar framför juniorer och håller clinics för svenska golftjejer?
– Det är inte okej, tycker vi. Vi pratade om det i fjol och har bett henne att tejpa över det. Det ska inte finnas när juniorer är närvarande, och gör det så igen så får vi ta ett nytt prat.

Ska man alltid sträva efter att bli fler golfare och att fler rundor spelas, eller finns det ett tak på vad spelet kan hantera?
– Jag tror att antalet spelade ronder alltid får lov att öka. Ökad aktivitet är alltid bra. Spelas det mycket golf innebär det att folk tycker spelet är kul, och det får massor av bra följdeffekter. Men om antalet medlemmar alltid ska öka, det är en annan fråga. Vi har inget uttalat mål om att ha så många medlemmar som möjligt, däremot har vi skrivelser som säger att golfen ”ska vara för alla och vara tillgänglig för alla”. De formuleringarna tåls att fundera över. Självklart ska alla vara välkomna, men vi kanske också måste inse att golf kanske inte är en sport för alla och att vi i det hittar vad som är unikt med vår sport. Ska vi vara för alla så finns risken att golf blir lite jippo och att man glömmer vad man är i hopp om att locka så många som möjligt, och det tycker inte jag vi ska göra.
– Exklusivitet är fel ord att använda. Men vi ska erbjuda vad vi står för och vad vi är, inte något annat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait