Omslagsintervjun: På djupet med Linn Grant

Hon tar i så att hon skakar i hela kroppen.
Linn Grant är mitt uppe i ett av alla stenhårda pass när hon torkar av svetten, sätter sig på britsen och berättar att livet handlar om mer än bara golf.
Diskussionen blir snabbt djup och vi lär oss snart att Sveriges kanske hetaste spelare de senaste åren är väldigt mycket mer än “bara en golfare”.
– Drömmer jag inte om andra saker än golf så blir dödtiden väldigt ångestfylld.

HÖGANÄS/VIKEN. När vi anländer till Nordic Wellness i Höganäs meddelar receptionisten att Linn Grant redan halvvägs genom sitt pass och går att hitta vid skivstängerna längst in i gymmet.

Hon kör hårt och intensivt. För dagen är det deadlifts och utfallssteg som gäller. Det är inget ovanligt. I researchen inför denna intervju berättade nämligen landslagscoachen Fredrik Wetterstrand hur Linn Grant dagen innan hon vann LET-finalen i höstas sagt “det finns ingenting ett stenhårt benpass inte kan fixa”.

Hon hade då behövt avreagera sig, tänka på något annat än måsteputtar.
– Då var jag mitt uppe i en period med ganska hård gymträning och var inte rädd att få träningsverk. Hade det inte varit så att jag var hemma och hade en träningsvecka nu så hade jag aldrig kört ett sådant här hårt pass i dag, skrattar hon och tillägger:
– Vi har precis kommit hem från Korea, och hur många gym finns där egentligen? I Sverige har vi en träningskultur och skönhetsidealen är annorlunda med en målbild att även tjejer ska vara starka och se starka ut. Men åker man söderut så är idealen ofta att tjejer ska vara nätta, långa och smala. Det gör att man måste leta mer efter gymmen när man är ute och reser. Så när jag bokar hotell så försöker jag alltid hitta hotell med bra gym.
– I Europa är det hyfsat enkelt, men inte i Asien.

“Gymmar inte för att svinga bra”

Anledningen till att det är här vi ses är för att få en inblick i Linn Grants vardag, och träningen utgör en stor del av den. Men anledningen till de många timmarna, och den tuffa träningen är inte vad många kanske räknat med.
Det handlar inte alls om att, som exempelvis Bryson DeChambeau, slå långt.
– Jag gymmar inte för att jag ska svinga bra eller för att jag vill ha en lång karriär. Jag gymmar i större grad för att jag vill må bättre, och se bättre ut. Men framförallt är det lite som när andra går ut och springer. Detta är mental avkoppling för mig och en plats där jag kan jobba med målsättning och utveckling som inte handlar om golf.
– Det är den grejen jag tycker är kul med golf, och som jag även här får jobba med fast i ett annat forum. Sedan är det klart att det gör att jag både känner mig stark och får intressen vid sidan av golfen.

Det är här som diskussionen blir djup på riktigt och som vi lär känna vem människan Linn Grant verkligen är.
För det är nu 23-åringen från Viken, som just nu är en av världens främsta golfare, berättar att hon redan nu funderar på livet efter golfkarriären.
– När vi började jobba mentalt med landslaget, och psykologen Marcus Börjesson plockades in från militären, då var hans stora grej att hitta syfte och få oss att fundera över varför vi spelar golf, och att fundera över vilka värderingar vi har i livet vid sidan av golfbanan.
– Det var då andra frågor började smyga sig in i mina tankar. Det kunde exempelvis handla om vad jag vill göra med mitt liv ifall jag bryter benet i morgon och måste sluta spela golf. Jag tror det är viktigt att ha målsättningar vid sidan av golfbanan som gör livet intressant att leva. Det finns väldigt mycket annat att tänka på än golf.
– När jag är klar med golfen, om det nu är om tio eller tjugo år, så vet jag att jag har andra drömmar. Det gör också att jag kan gå ut på en tävling i dag och känna “fan vad kul detta är” utan att känna att jag måste prestera här och nu för att vara glad.

Så hur ser drömmarna ut vid sidan av golfbanan?

– Jag vill ha frihet att välja. Slutar jag med golfen så har jag svårt att se att jag skulle trivas med att gå in på ett kontor och ha en chef som säger att jag ska vara där mellan åtta och fem.
– Så jag vill kunna känna att jag styr min egen tid. Sedan vet jag inte ännu om det är att bo på en gård och odla grönsaker, klappa hästar och gå runt i skogen, eller om det är att ha mitt eget företag, bo i centrala Stockholm och gå runt i klackar och klänning.
– Jag har nog lite av båda de ytterligheterna i mig. Men jag har svårt att se att jag inte skulle vara någon typ av entreprenör. Jag tycker om att skapa och få vara med och utveckla saker. Det kommer nog från golfen. Jag gillar utvecklingsprocesser.
– Hade jag inte drömt om andra saker som dessa tror jag också att dödtiden, när jag inte tävlar eller tränar, hade blivit ångestfylld. Då hade jag kanske inte vetat vem jag var om jag inte var golfare eller gymmare.

Vill inte flytta tillbaka till USA

Hon sätter sig på en motionscykel. Slaggprodukter ska trampas ut. Samtidigt får jag en notifikation i telefonen. Maja Stark har gjort birdie i årets första major; Chevron Championship. Linn Grant spelar inte. Hon har valt att inte vaccinera sig och får ännu inte resa in i USA.
– Klart jag vill spela de stora tävlingarna. Detta är ju min arbetsplats. Men jag har vant mig, säger hon.

Jag ser att samtalsämnet skaver en aning. Vi går vidare.

När de väl öppnar upp, flyttar du till USA och spelar LPGA-touren på heltid?

– Jag har svårt att se att jag skulle flytta till USA. Innan college tänkte jag att allt fanns där och att jag kunde vara där året runt. Jag planerade att bo kvar där.
– Men när jag gick på college så kände jag ganska direkt att Arizona, där jag bodde, inte var min stad, och kanske inte USA heller. För min del känns det inte så jobbigt att vara där fyra-fem veckor och sedan åka hem och bo här två veckor. För mig är det nog snarare bra att vara tvungen att ta lite pauser från den världen lite då och då.

Sedan hon bytte universitetsgolf i Arizona mot proffslivet och en bas på hemmaplan har Linn Grant dubblat antalet gymtimmar. Slår man ut det på hela året, inklusive ledighet och helgdagar, snittar hon fem pass i veckan.
– Jag kanske inte slår längre. För jag tränar inte direkt hastighet. Däremot så känner jag att min kropp blir väldigt mycket stabilare av att träna mycket, vilket leder till att jag missar mer sällan. Så det är klart att det har hjälpt mig på banan också.
– På gymnasiet sa de till mig att “du skulle behöva svinga så här, men du är inte stark nog”. Det var extremt jobbigt att höra. Nu är jag så stark att jag kan svinga som jag vill.
– Men det passar inte mig att gå in på gymmet och lyfta vikter i tron om att det gör att jag svingar bättre. För vissa funkar det säkert, men jag kände att jag behövde hitta någon annan typ av motivation. Först började jag träna väldigt mycket kondition, body combat och sådant. Men jag blev så himla trött av det att jag nästan inte hade någon energi kvar till golfbanan.

Håller du på med specialkost och räknar kalorier?

– Jag försöker hålla mig till enkla råvaror, men jag är inte så hardcore att jag går upp mitt i natten för att äta ägg.
– I slutet av förra året laddade jag ned en sådan där farlig räkne-app. Jag kollade bara snabbt och insåg att jag kunde äta lite mer protein och borde dricka lite mer vatten, sedan tog jag bort appen igen. Jag tror inte det är bra att hetsräkna.

Vad är favoritpasset i dag?

– Jag tycker rygg är absolut roligast. När man kör ben så mår man ju illa. Jag skulle kunna spy nu. Helt fruktansvärt!

“Fått de märkligaste förfrågningarna”

Ofta tränar hon tillsammans med pojkvännen Pontus. Under fjolårets succéår bar han Linns bag. Men 2023 satsar han på sin egen spelarkarriär och Linn har under en tid sökt ny caddie.
– Jag har fått de märkligaste förfrågningarna. Gubbar som varit fotbollstränare men som nu tror de kan göra ett bra jobb som caddies. Det är bara ett exempel, skrattar Linn.

Pontus stod också vid hennes sida när hon prisades som årets nykomling på Svenska idrottsgalan i Globen.
Det blev bara en blixtvisit i Stockholm, för nästan hela januari tillbringade Linn med att träna på Solheim Cup-banan Finca Cortesin på den spanska solkusten.
– Jag var med i Nyhetsmorgon samma dag som galan och det var så klart rätt kul. Men generellt så är det inte så att folk känner igen mig. Jag ska nog ha på mig keps, golfkläder och golfbag för att det ska vara så, och det är faktiskt ganska skönt.
– Sedan tror jag att det är typiskt svenskt också. Hade jag varit i USA så hade folk kommit fram på ett annat sätt. Här hemma är de mer reserverade och respekterar ens integritet.

Det kan bli ett Solheim Cup-lag med tydlig svensk prägel. Linn toppar tillsammans med Maja Stark LET-listan och mycket talar för att Madelene Sagström och Anna Nordqvist kvalar in via världsrankingen.

Caroline Hedwall ska inte heller avskrivas. Samma sak gäller för Linnea Ström.

“Det är bra att vi är så olika”

Yngst av de ovan nämnda är dock Linn och Maja, de klarast lysande stjärnorna av en kull svenska spelare som ofta beskrivs som “den gyllene generationen”. De klumpas ofta ihop men lyssnar man till Linn så förstår man snart att de som individer är väldigt olika varandra.
– Jag gillar alla som var med i landslaget då och jag tror att vi alla ser tillbaka på den tiden med glädje.
– Sedan är vi väldigt olika. Jag tror faktiskt att det är mycket det som gjort att vi funkat så bra tillsammans. Landslagscoachen Fredrik Wetterstrand spelade en stor roll där. Han förklarade för oss att det är väldigt bra att vi är så olika och att vi har mycket att lära av varandra. Det är inte helt självklart att inse när man är 15-16 år.

Det var väldigt mycket “du och Maja” förra året.

– Jo, men det var också naturligt. För i en ny miljö så är det naturligt att man dras till de man känner. Det var många som sa “åh, ni är bästa kompisar”. Och vi är absolut väldigt bra kompisar. Vi åt ofta middagar och bodde ihop, och det är något som funkar för att vi accepterar och respekterar varandra och att vi har olika åsikter i många olika frågor.

Vår intervju med Linn har löpt över flera timmar och tagit oss från gymmet i Höganäs till fotogeniska Rya Golfklubb. Här växte hon upp. Farfar har varit tränare på klubben och pappa, som lärde Linn spela, sitter i bankommitén.

På många sätt var det här det hela började. Linn återvänder ofta och under vår stund på banan kommer medlem efter medlem fram och säger hej.

Standardkommentaren är att de vill att hon ska slå deras slag på den knepiga par trean som har nummer 16.
– Klubben har betytt otroligt mycket för mig. Här har jag varit varje sommar sedan jag började spela golf. Det är här jag tränat och vuxit upp. På ett sätt är det en del av vem jag är.

Jag har hört att du brukar dyka upp på årsmötena…

– Det är något jag vuxit upp med att göra. Sedan bryr jag mig om klubben och tycker det är kul att vara här.
– Det är inte så att jag nödvändigtvis måste vara med när viktiga beslut tas, men jag tycker om att vara delaktig och trivs här. Dessutom tycker alla medlemmar att det är kul när jag är här och gillar att komma fram och säga hej.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait