Ludvig Åberg har X-faktorn

Att han ska med till Rom och Ryder Cup råder det ingen tvivel om.
Men Ludvig Åberg har också den där X-faktorn som gör att svensk golf är på väg att få en ny superstjärna.

Efter att ha dominerat den amerikanska universitetsgolfen och sedan imponerat stort i de starter han fick på PGA-touren var beskedet från Ryder Cup-kapten Luke Donald glasklart: “Åk till Europa och imponera på mig så får du en plats i Ryder Cup-laget”.
Ludvig Åberg svarade upp med att först utmana om segern i Tjeckien och sedan vinna i Schweiz.
Segern snuvade han bland andra fjolårets US Open-vinnare Matt Fitzpatrick på.
Åberg levererade när pressen var där – och självfallet ska han ha en plats när Luke Donald klockan 15.00 på måndagen presenterar vilka som ska representera Europa i Rom.

Men givetvis handlar det inte bara om form och resultat här och nu. Sedan han debuterade på PGA-touren för några månader sedan driver Åberg bollen bäst av alla, före bland annat Rory McIlroy och Scottie Scheffler. En egenskap Luke Donald kan ha stor nytta av både i bästboll och foursome, och som passar in fint på en bana som Marco Simone där långa och raka drivar kommer att premieras lite som på Le Golf National 2018.

Och nog är det också så att inte heller de spelare Åberg konkurrerade om en Ryder Cup-plats med kan blunda för att svenskens tekniska skicklighet och kraft. Jag träffade bland annat Alexander Björk, Alex Norén och David Lingmerth under British Open på Royal Liverpool och vet att han imponerar även på kollegerna.

Givetvis suger det en aning för spelare som Björk, som har lägst snittscore på Europatouren i år och som inte missat en kvalgräns i år. För svensk del tror jag tyvärr att hans chanser rök med Åbergs framfart.
Men sådant är livet ibland.

En faktor som stärker hans förutsättningar

Första gången jag själv träffade Åberg var 2020 när han vann när svenska proffstouren Moregolf Mastercard Tour gästade Barsebäck. Jag hade då förmånen att kommentera tävlingen och minns hur jag där och då var helt tagen av upplevelsen. Efteråt beskrev jag Åberg som vår näste Stenson.

Här är ett utdrag från en text jag efteråt publicerade i Expressen: “Ändå är det slagen, den fria svingen och den totala avsaknaden av rädsla som tillsammans med en härlig ödmjukhet nästlade sig fast på näthinnan.
Jag har sett mycket live-golf i mina dagar. Jag har bevakat de senaste sex US Masters, lika många British Open och tre Ryder Cup.
Och jag lovar. Slagmässigt har 20-årige Ludvig Åberg från Eslöv redan vad som krävs för att hävda sig bland de allra bästa.”

Det var som sagt 2020. Nu är vi här tre år senare och han står redan som en Europatourvinnare och spelar sannolikt Ryder Cup om knappt en månad.
Jag medger villigt att inte jag heller trodde det skulle gå så här snabbt.

Sedan vinsten på Barsebäck har Åberg gått från självklarhet till självklarhet. Men vad som kanske är allra roligast att se är att han inte bara blivit ännu bättre golfare utan att han fortsatt ger det otroligt balanserade, sympatiska och jordnära intryck som gör honom är lätt att heja på.

Det är en X-faktor som både stärker hans chanser att komma med i Luke Donalds Ryder Cup-lag och i många framtida Ryder Cup-lag, men som också gjort att Sverige är på väg att få en ny folkkär superstjärna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait