Förbundets regelexpert mot väggen: ”Golf är inte rättvist”

”Det finns en grundprincip i golf och det är att man ska spela banan som den är och spela bollen som den ligger”. Detta är en av flera heta potatisar när jag för Svenska Golfmagasinets ställde Svenska Golfförbundets regelexpert Claes Grönberg mot väggen.

Vad är de vanligaste missarna som vi vanliga hobbygolfare gör?
– Utan att ha gjort några fältstudier i ämnet så är det lätt att komma fram till två saker. Det första är att det är många spelare som förbättrar bollens läge eller utrymmet för sin sving. Det är vanligt att spelaren trycker till lite för mycket med klubban bakom bollen i ruffen eller testar sin baksving inne bland träd, buskar eller högt gräs, och då kanske slår av en gren eller får bort högt gräs. Det är ett brott mot Regel 8.1, du förbättrar förhållanden som påverkar slaget och ska därför bestraffas med två pliktslag. Du får grunda klubban bakom bollen med klubbans tyngd, men du får inte trycka till och du får inte förbättra utrymmet för din sving.
– En annan grej är att folk ganska ofta identifierar sin boll utan att markera den först. Man hittar bollen i ruffen, lyfter den och lägger tillbaka den sen. Det får du göra, men du måste markera bollen först. Annars är det ju svårt att säkerställa att den kommer tillbaka på rätt plats. Lyfter du den utan att markera och sedan lägger tillbaka bollen på rätt plats så är det ett pliktslag, hamnar den i stället på fel plats så är det två pliktslag.
– Jag tror att de här felen handlar om okunskap snarare än medvetet fusk.

Reglerna har med de senaste årens revisioner blivit lite snällare, du får exempelvis grunda klubban i pliktområden och droppar numera i knä- snarare än axelhöjd. Är det alltid bra att de blivit snällare mot golfaren?
– De flesta regeländringarna är mer lättförståeliga utan att vara något som golfaren tjänar särskilt mycket på sett till score. Du får ju fortfarande inte förbättra bollens läge med mera. R&A och USGA var ganska noga när de gjorde ändringarna att ha färre ”pliktfällor” där spelare egentligen inte tjänar något på felet. Samtidigt har ju vissa grejer blivit tuffare, till exempel får du nu bara får leta efter din boll i tre minuter, istället för fem.
– R&A och USGA är väldigt rädda om utmaningen som spelet golf handlar om.

“Är golf en koncentrerad form av livet?”

Men går man inte miste om budskapet att golfen är en koncentrerad form av livet när du inte längre är ansvarig för din handling oavsett om det var mening eller ej. Om du till exempel letar efter din boll i ruffen och råkar trampa på den, då fick du plikta förr men så är det inte längre. Det kan ju jämföras med om du kör på någon på gatan. Du gjorde det ju fortfarande även om det inte var meningen…
– Det kommer också ned till det här med att du är din egen domare i alla lägen. Det är inte meningen att du ska vara rädd för att leta efter din boll. Du ska kunna leta ordentligt, förut var det nästan så att dina medtävlare kunde leta mer ordentligt än du själv kunde göra. 
– Sedan är det också så att lägga tillbaka bollen på den plats som du rubbat den från ska inte vara någon fördel. Bollen ska återplaceras där den låg även om det var i ett hål, eller under tjockt gräs. Trampade du på din boll när du letade, så låg den troligtvis väldigt djup ned i gräset och då ska den tillbaka ned dit. Eftersom du är din egen domare så är du ansvarig för att göra detta korrekt.

Ser man inte fler och fler proffs som försöker utnyttja reglerna, eller spelar på gränsen… Att golfen håller på att bli mer som exempelvis fotboll där de filmar till sig straffar?
– Proffsen kallar på domaren för att de vill göra rätt och de vet att om domaren mot förmodan dömer fel så går de ändå fria. De riskerar inte att få plikt så länge de gör vad domaren säger. Jag har varit domare på allt från The Open och nedåt och har själv blivit testad av spelare som försöker få lättnad i lägen där de absolut inte ska ha det.
– Jag glömmer aldrig Scandinavian Masters på Barsebäck när en australiensare vid namn Mike Harwood tog en onormal stans för att kunna få lättnad för ett hål grävt av djur i en bunkerkant och jag sa nej, eftersom hans stans var mycket onormal. Hade Mike kunnat mörda mig med blicken så hade han gjort det. Jag ropade på chefsdomaren John Paramor som senare gav samma förklaring. Men det var inga roliga minuter att vänta där tillsammans med Mike.
– Den som ofta testade domare när det kom till sådant här var Severiano Ballesteros. När han spände de spanska ögonen i en lokal domare så var man inte kaxig. Sa domaren nej så frågade Seve ofta ”är du säker?” och ibland hände det att domaren då ändrade sig. 
– Men det som är viktigt är det är inte jag som person som dömer. Vi domare är bara där för att tala om vad reglerna säger.

Claes Grönberg, Svenska Golfförbundet:

“Man ska absolut inte få lättnad från uppslagen torv”

Boll i uppslagen torv. Det är en fråga som delar golfvärlden. Tycker du att man ska få lättnad om man hamnar i ett dåligt läge på fairway?
– Absolut inte. Det finns en grundprincip i golf och det är att man ska spela banan som den är och spela bollen som den ligger. Golf spelas ute i naturen och inte på en fyrkantig plan som någon byggt för att vara perfekt. Golfen är ett spel där det finns bra och dåliga lägen. Tur och otur är en faktor i vårt spel, och det ska man acceptera och kanske till och med gilla för att förstå vårt spel.

Claes Grönberg – på fairway. Foto: Göran Söderqvist

Förstår du proffsens irritation när det handlar om miljontals kronor per slag och de hamnar i ett sådant läge? Har pengarna blivit så stora att det påverkar folks syn på den här frågan?
– Vi har båda tävlat en gång i tiden och vet hur det är. Man glömmer sällan när man har otur men minns aldrig när man har tur. Det är så spelet är. Det är viktigt för oss att slå vakt om att golf är lite av ett tillfälligheternas spel, även om det handlar om pengar.
– Är du tillräckligt bra behöver du inte lika mycket tur och tillfälligheterna på din sida för att vara med i toppen. Jag tycker det är väldigt intressant att följa Rory McIlroy. Han har chansen att vinna stortävling på stortävling, men man tycker han missar nästan allt. Trots att man tycker han har otur hela tiden kommer han ändå nästan aldrig utanför topp 10. Tänk vad som händer när han börjar få tur…
– Golf är inte rättvist i en given situation, inte i närheten. Men i det långa loppet så är det de bra spelarna som drar det längsta strået.

Är det nya handicap-systemet succé eller flopp?
– Det var många av oss som ville ha ett snittsystem och det fick vi. Det är jättebra. Sedan märker jag att du måste komma upp i 20 handicaprundor eller fler för att systemet ska bli riktigt bra. Ett snitt på en runda blir inte så bra…
– Innan vi bytte system så registrerades ungefär 20 procent av golfarnas bokade rundor. Med det nya världshandicapsystemet är den siffran uppe i 60 procent och det tycker jag talar ett ganska tydligt språk.

“Då har de inte skött sitt handicap på ett moraliskt sätt”

Jag tycker att man ser många junior- och elittävlingar där du inte ens kommer med som scratchspelare, men sedan är där massor med spelare som inte ens går under 80 slag. Hur kommer det sig?
– Många tävlingar har tagit ut startfält baserat på handicap. Det funkar inte så bra längre. Handicap är egentligen inte till för det. Handicap skapades en gång i tiden för att vi ska kunna tävla med varandra oberoende av spelstandard, och var något som skapades av Ladies Golf Union på de brittiska öarna i slutet på 1800-talet. Det var en genial idé som i princip är unik för golfen. Det är många idrotter som hade velat haft något liknande.
– Nu måste dock länderna hitta andra system för just uttagning till tävling och speciellt när det gäller scratchtävlingar. I Sverige går vi mer och mer över till SGF Golf Ranking, och jag tror på sikt att man också kommer använda sig av World Amateur Golf Ranking.
– Både du och jag vet ju hur bra man kunde vara som junior på sin hemmabana, speciellt om man dessutom fick registrera niohålare. Många sänker sig i dag på det här viset, och det blir ju otroligt missvisande. Här kommer vi åter tillbaka till ärlighet och moral och att man är sin egen domare. Samma sak gäller när det kommer till handicap.
– Det är ditt moraliska ansvar att registrera ronder så att din exakta handicap motsvarar din spelstandard. Gör du inte det så fuskar du faktiskt, precis som när du förbättrar bollens läge i ruffen. Till exempel en spelare som har +5 i handicap och sedan går tävlingsronder runt 85 slag, har inte skött sin handicap på ett moraliskt och ärligt sätt.

Sedan finns det de som fuskar på andra hållet för att vinna klubbtävlingar också…
– Ja, hårddraget så registrerar de inte de bra ronderna utan bara de dåliga ronderna så att de kan vinna lagtävlingar på klubben. De är i minoritet, men kanske ännu värre.
– Där har hemmaklubben mandat att sänka och höja spelare, dvs manuellt justera spelarens exakta handicap. Det är svårt när man kanske har tusen medlemmar. Men det bästa sättet för klubbarnas handicapkommittéer är att kolla par- och lagtävlingar och se hur det har gått över tid. Där gäller det att våga agera från klubbarnas sida.

Vad ska man göra om man har regelfrågor man inte finner svar på?
– Man kan börja med att ladda ner vår regelapp där det både finns svar på det mesta samt skisser och videor som förklarar väldigt bra.
– Ibland kan golfregler bli som en liten intellektuell lek för begåvade människor som har gott om tid. Jag kan förstå det. Golfregler är roligt. När vi är domare på tävling så är det oftast ganska enkla grejer som spelarna vill ha hjälp med. De här oerhört komplicerade situationerna händer faktiskt ganska sällan och då ska man som klok domare ta hjälp av regelboken och sina domarkolleger. R&A säger att en domare visar tecken på styrka om man tar in en ”second opinion”. Det ska bli rätt för spelaren. Det är därför vi domare är på plats.
– När R&A får en jättekrånglig fråga på telefon eller mejl så brukar de alltid svara med motfrågan ”Har det hänt?”. Om svaret då är nej, då säger R&A till personen att återkomma när det faktiskt hänt. Begåvade människor har förmågan att hitta på regelfrågor som aldrig någonsin kommer att hända.

Om du fick ändra en golfregel, vilken skulle det vara?
– Det händer att jag får den frågan ibland. Jag skulle vilja ändra på antalet klubbor, och göra de färre. Jag tror att det skulle få fram mer lirare och att golf ännu mer skulle handla om att kunna slå flera olika typer av slag. Men i det lär jag ha en hel klubbtillverkningsindustri emot mig. Det kanske hade gjort Jesper Parnevik till världsstjärna igen…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait