Luddes första PGA Tour-titel – känns som den första av många

Så klart var det bara en tidsfråga innan Ludvig Åberg skulle ta sin första seger på PGA-touren.
Svingtränaren Hans Larsson har länge snackat om en bollträff som är den bästa han sett, och mentorn Peter Hanson har gång på gång vurmat över sättet Ludde tar sig an en utmaning.
Ändå går det inte att sluta imponeras över Eslövssonens framfart och hur han trots att cirkus maximus går på högvarv runtom honom lyckas hålla kylan.
Givetvis är känslan att det magnifika 2023 bara är början.

Visst RSM Classic är kanske inte den största tävlingen på PGA-touren, och om det inte vore för att Ludde gick ut i ledning är frågan om Discovery ens skulle locka oss allra mest inbitna golfnördar med sändningen från Sea Island.

Men den redan så populäre svensken – som på några månader blivit ”Ludvig” med en hel golfvärld – ledde med två slag inför slutvarvet och nu stod inte bara en jädrans massa miljoner på spel utan också start i Masters, Players och flera andra av herrgolfens största tävlingar.

Hemma i TV-soffan satt man som på nålar.

En ödmjuk 24-åring som vågar vara sig själv

Men situationen verkade inte bekomma Åberg. Efter 61 slag på lördagen och ett slags ledning inför slutrundan var ordet nervös nämligen inget adjektiv som utåt sett passade in på honom. Ludde gjorde sju birdies sina första elva hål. Kanske var det driven på femman som stack ut mest. Över vatten och med out of bounds till höger skickade han upp bollen på green.
Om det inte vore för en storspelande McKenzie Hughes, en boll framför, så hade tävlingen känts stängd där och då.

Men Hughes gick de första nio hålen på 30 slag, och skapade nerv.

En som inte blandade sig i toppstriden var Åbergs spelpartner i ledarbollen; Eric Cole, som spelade bort sig tidigt med ett par snabba bogeys, vilket så klart också det hade en effekt på dynamiken när det skulle avgöras. Men Åberg lät sig inte dras med.

Någon vecka innan Åberg, som första spelare någonsin utan ett ett enda majorframträdande, debuterade i Ryder Cup, gick han ut som ledare finaldagen i Europatourens flaggskeppstävling BMW Championship. Då vacklade han från start och tappade ledningen.

Nu stod han på Sea Island alltså inför en liknande utmaning och visade att han dragit nytta av erfarenheterna från Wentworth.
Det blev blott en bogey på hela tävlingen. Den kom på slutrundans 12:e hål, men hindrade inte Åberg från att en och en halv timme senare inkassera karriärens första seger på PGA-touren.

Allt som allt svarade han för en uppvisning vi sent ska glömma. Hans 61-61 över helgen tillhör de bästa avslutningarna vi sett på touren, och över 72 hål var resultatet tidernas bästa på PGA-touren.
Trots det var han inte i närheten av kaxig efteråt.
– Klart jag var nervös. Jag vaknade upp i morse och såg det som ett privilegium att leda tävlingen. Detta var bortom mina drömmar, först och främst spela på PGA-touren och sedan att vinna också. Detta har varit sex månader jag aldrig kommer glömma. Det är att vinna här man drömmer om som barn, sa han och tillade:
– Det är så att jag måste nypa sig i armen.

Svårt att ogilla en kille med den attityden.

Sea Island en speciell plats – och säkerligen bara början

I och med detta har 24-åringen i år gått från att visserligen vara en väldigt framgångsrik amatörgolfare till att ha tagit steget in proffsgolfen på ett sätt som vi inte skådat sedan Tiger Woods dagar. Åberg har nu vunnit på proffsgolfens båda stora tourer och dessutom spelat på sin sports största scen; Ryder Cup.

På hemmaplan har det lett till spaltmetrar i tidningar som annars drar sig för att skriva om golf, och en nominering på Idrottsgalan som årets nykomling – ett pris som borde vara svårt att ge till någon annan…

Jag minns när både Ludvig Åberg och hans polare Vincent Norrman spelade Scandinavian Mixed på Vallda för några år sedan. De pratade då om hur de, och de andra i den nya generationen framgångsrika svenskar, sporrade varandra.
Nu har de båda vunnit på både PGA- och Europatouren.
Förresten är planen att Åberg inom en snar framtid ska flytta in och dela hus med Vincent och hans flickvän Frida Kinhult i Tallahassee.
Samme Vincent bodde ihop med Fridas bror Marcus både när Vincent vann i Irland och i Kentucky tidigare i år.
Finns nog läge för både sporrande och gliringar där borta på andra sidan Atlanten…

2021 vann Ludvig Åberg collegetävlingen Jones Cup just på Sea Island och säkrade då sin första start på PGA-touren. Det var alltså på samma bana han vann sin första tävling på den amerikanska touren.

Ett oerhört välpassande sätt att runda av vad som bara kan beskrivas som ett svenskt golfår som saknar motstycke – och ändå är det svårt att tro något annat än att detta bara är början.

Ludde och mentorn Peter Hanson. Foto: Privat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait