Ludde byter caddie – och lär sig av Madde

Det var en onsdagskväll som vilken som helst. Men på en sida Atlanten satt två svenska stjärnor redo att tillsammans pegga upp i PGA Tour-tävlingen Grant Thornton Invitational.
På andra sidan tre svenska journalister som fått 20 minuter på länk.

Det hade varit en dag då ryktena om Jon Rahm till LIV intensifierats och då det offentliggjorts att golfbollen kommer dras tillbaka och gå kortare. Jag frågar om livet som proffs i den mest turbulenta tid spelet varit med om.
– Jag blev inslängd i proffslivet när det blev som mest turbulent så för mig är det lite grann av en vardag, säger Ludvig Åberg och tillägger:
– Det kommer alltid vara mycket politik oavsett vilken sport du håller på med, och samma sak gäller för golfen. Det jag måste fokusera på är att spela golf, i slutändan så är det att spela jag håller på med och som jag tycker är roligast. Vad som sägs bakom beslutsfattarnas dörrar är inte riktigt min arena.

Madelene Sagström instämmer:
– När vi är ute på tävling så är det bara det man fokuserar på. Det är så mycket spekulationer i golfvärlden just nu så det är ganska svårt att veta vad som är sant förrän det verkligen blivit officiellt.

Jag frågar om de faktiskt tar ställning i frågor som vart pengar kommer ifrån och vad de tycker om att bollen dras tillbaka utan att egentligen få svar.
Istället kommer diskussionen att handla om den mixade tävlingen Grant Thornton Invitational, och om att lära sig av varandra.
– Det ska bli väldigt kul att spela med Ludde. Jag har inte spelat tävling med killar på den här nivån tidigare och tror jag kommer lära mig väldigt mycket. Det är en fantastisk möjlighet som kommer påverka mitt spel positivt, säger Madde som senare utvecklar:
– För mig blir det intressant att se hur Ludde attackerar en golfbana. Jag spelade med Rafa Cabrera-Bello under Scandinavian Mixed och hade en liknande upplevelse då. Det är intressant att se vilka slag de väljer, framförallt när det kommer till närspelet. Jag tittar mycket på när de chippar och försöker på det sättet förbättra min verktygslåda.
– Det är ganska lätt att köra fast i sina mönster. Under en sådan här vecka lär man sig väldigt mycket om man är öppen för det.

Madde under Scandinavian Mixed i somras. Foto: Håkan Wedin

Ludde granskar Maddes puttning

Ludde med liknande approach.
– Madde är en väldsklass golfspelare, och desto oftare man kan ha sådana spelare runtomkring sig desto mer kommer det påverka en positivt.
Speciellt kommer han studera kompisens puttning, och framförallt greenläsning.
– Vi har många diskussioner kring puttning och aimpoint. Madde är sjukt duktig på det. Jag har använt mig av det under ett års tid, men är ingen mästare på det och kan bli bättre. Kring det kan jag ställa frågor till Madde.

Som gemensam nämnare har de tränaren Hans Larsson, och studier på Riksidrottsgymnasiet i Helsingborg. Och så har ju Maddes pojkvän Jack gått caddie åt Ludde under succéåret som sett Eslövs stolthet ta golfvärlden med storm.
Därför är vi tre som höjer på ögonbrynen när vi får veta att de säger upp samarbetet vid årsskiftet.
– Jag kommer göra en del förändringar i mitt team, det kommer jag. De senaste sex månaderna har varit fantastiskt roliga, och get mig många upplevelser jag inte trodde att jag skulle ha så tidigt.
– Men jag kommer att leta efter en ny caddie efter nyår. Annars blir allting exakt likadant ut som just nu.
Givetvis är den naturliga följdfrågan vem som efterträder Jack, och varför samarbetet nu sägs upp.
– Det inte är inte klart vem det blir. Vi har haft fantastiska månader tillsammans och det är en tid jag kommer att se tillbaka på med mycket stolthet och glädje, men vi får se vad som händer efter nyår.

Å Maddes sida blir det inga förändringar.
– Mentalt tror jag att jag kan lyfta mig ganska mycket och det är den biten jag kommer fokusera på, säger hon och berättar att hon hoppas ta ytterligare steg i sin utveckling.

Ett svenskgäng som triggar varandra

Det är årets sista tävlingar som står runt hörnet. Därefter bär det hem till Eslöv respektive Enköping. Madde brukar ha ett juniorläger på sin hemmaklubb i januari. I år var planen att Ludde skulle gästa. Men så vann han på PGA-touren och blev därmed inbjuden till Tournament of Champions på Hawaii. Planer fick ändras.

I och med segern blev Ludde årets andra svensk att vinna på PGA-touren. Kompisen Vincent Norrman har också lyckats. Faktum är att Ludde flyttat in hos polaren och polarens flickvän Frida Kinhult. Kan nog bli en sporrande miljö.
– Jag får swisha honom och Frida en slant i månaden. Vi har inte riktigt kommit fram till hur mycket det handlar om.
Vad innebär det för dig att bo med dem?
– Oavsett om man vill det eller ej så är vi svenskar lite annorlunda än amerikanerna, och vi gör saker och ting på andra sätt en dem. Då är det ganska skönt att ha en “safe place”, oavsett om det är med en person eller om det handlar om ett träningssätt.
– Den främsta anledningen är att jag är väldigt god vän med Vincent, men jag tycker också att det är kanon att ha någon att hänga med både på och vid sidan av golfbanan. Kanske att man går och tar en öl en fredag eller så. Det är viktigt att må bra vid sidan av banan, och samtidigt är det kul att få prata lite svenska då och då.

Hur ser svenskhänget ut för dig, Madde?
– Mina bästa kompisar ute på touren är Pernilla Lindberg och Anna Nordqvist. Jag har varit ganska självständig tidigare, men Pillan bor i Orlando precis som mig, vilket gör att vi umgås mycket och sparrar varandra på golfbanan.
– Vi har också försökt hjälpa Maja lite med sin omställning till proffslivet.

Det har ju också gått bra, tänker jag… Maja Stark har vunnit på LPGA-touren i år.

Svensk proffsgolf mår bra – och kan bli bättre?

Rumskompisarna, om man får kalla dem det, Ludvig och Vincent har båda nominerats som rookie of the year på PGA-touren.
– Det säger mycket om svensk herrgolf och att den mår bra, kommenterar Ludde:
– Det är inte bara Vincent och jag som gjort bra ifrån oss, utan många andra också. När jag blev proffs så var en sådan utmärkelse inget jag tänkte på, utan jag ville bara få igång min proffskarriär och sedan se vart det skulle landa. Men det är klart att det är smickrande, och är ett kvitto på att saker och ting funkar.
– Vincent är en av mina bästa vänner och det är klart att jag kommer heja på honom både när det gäller tävlingar och utmärkelser. Jag tittar inte på golf särskilt mycket när jag inte själv spelar, men när jag gör det så är det när han har chans att vinna tävlingar. Jag är nog hans största fan.

Och just det. En sista liten nyhet. Golfens egen “boy wonder” har fram till nu spelat utan kontrakt med golfklubbstilverkare. Nu är det slut på den saken.
– Jag skrev kontrakt med Titleist i dagarna. Det förändrar egentligen ingenting i min uppsättning. Jag kommer spela med exakt samma klubbor som tidigare, men också med en Titleist-bag. Jag är inget stort fan av att byta klubbor. Funkar det så funkar det.
– Jag tror mer på att försöka lära sig sin sving och kropp bättre.

Det är inte utan att man undrar hur mycket bättre det kan bli…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait