Proffsgolfen ett spel i spillror

Vad är golf? Det är en fråga jag allt oftare ställer mig. Eller låt mig omformulera mig. Vad är proffsgolf?
För PGA-tourens beslut att ge influensers en plats i Myrtle Beach Classic i maj innebär ytterligare ett steg längre på en väldigt farlig väg.
En väg där man kört rejält vilse.

För trenden att proffsgolfen hamnar allt närmre cirkus- än sportverksamhet har pågått under en längre tid. Det har hela tiden varit grundelementet i LIV-golfens satsning som kort och gott handlat om att bjuda på de starkaste namnen .
Men också PGA-touren har tagit beslut efter beslut som skickat touren åt samma håll, som exempelvis när man introducerade sina “elevated events” med kraftigt reducerade startfält och extra mycket pengar och rankingpoäng. Man gör helt enkelt vad man kan för att de stora namnen ska finnas där när det avgörs, och att det blir svårare för de som kommer underifrån att knuffa ut dem.

Någon säsong innan de här “elevated events” kom till världen iscensatte man också en popularitetstävling i form av “Player Impact Program” där mångmiljonbonusar delades ut till de som redan var rikast. Så här i efterhand krävs det ingen kärnfysiker för att räkna ut att detta var för att de inte skulle ta steget över till LIV.
I sin marknadsföring trummades det också vidare med “titta på de fantastiska prissummorna” snarare än att lyfta fram det idrottsliga element som både särskilde PGA-touren och som appellerar till idrottsälskare.

“Många har glömt bort varför vi spelar”

Jag tycker Mackenzie Hughes uttryckte det väl när han intervjuades av CBS veckan som gick.
– Jag tycker det är lite synd att se vart vårt spel befinner sig just nu; där det verkar som att allt handlar om pengar och hur mycket man kan tjäna. Vi har förlorat spelets anda längs med vägen. Det var inte pengarna som fick mig att drömma om att spela på PGA-touren, jag ville mäta mig med världens bästa spelare och kanske bidra till förbättring på platserna där vi spelar.
– Nu känns det som att många av oss glömt bort varför vi spelar, och att många av fansen har tröttnat. Jag vill att spelet ska attrahera de stora massorna, och det känns inte som att spelet riktigt är på väg i den riktningen.

I dagarna offentliggjordes nu det senaste tilltaget. Tillsammans med organisatören och sponsorer av The Myrtle Beach Classic kommer PGA-touren att hålla en kvaltävling för 16 utvalda “content creators” och influensers som spelar om en plats i PGA Tour-tävlingen.
Vid en första anblick kan man tänka “kul”, eller “de kommer locka massor med intresse”. Och visst, kanske är det ett genialiskt drag för en tävling som sannolikt annars hade gått obemärkt förbi.
Men för mig sänder det också signaler om att touren är desperat och så kåt på uppmärksamhet att de är villiga att tumma på vad de egentligen vill, eller i alla fall borde, stå för; det sportsliga.
Och samtidigt sänder det också ett budskap om att det finns en genväg till allt – även en plats på PGA-touren. Skit i att träna, bli bra framför kameran istället!

Mer relaterbara än bortskämda stjärnor

Hade jag tagit chansen om jag varit en av de YouTubare som fått förfrågan? Absolut. Detta är ju en gyllene chans!
Det är snarare touren och proffsgolfens utveckling i stort som det går att ställa sig frågande till.
För detta är som sagt bara en liten del av en mycket större trend, och ytterligare ett av många beslut som på senare år fattats av fel anledning – vilket leder till att en ganska vulgär bild av golfen målas allt starkare. Framförallt för nya golfare, eller icke-golfare, som får en totalt skev idé om vilka värdegrunder vårt spel egentligen bygger på.

Det hela får mig att minnas tillbaka på en intervju jag gjorde med Europatourens (numera DP World) VD Keith Pelley och hur han envist trummade på om att “we´re not in the sports business, we´re in the entertainment business”.
Det var många saker jag inte gillade med det uttalandet. Dels att business var viktigare än sport. Och dels att entertainment var viktigare än sport. Det var för övrigt en intervju vi gjorde ganska kort efter att Europatouren gått i säng med Saudiarabien – en affär som kanske inte föll jätteväl ut…
Men proffsgolfen hade oavsett börjat tumma på sin identitet långt innan dess.

Hur som helst. En sponsorsinbjudan borde enligt mig istället gå till en talangfull yngre spelare som dag ut och dag in sliter hårt för att nå sportslig framgång, och på den vägen försöker ta sig in på touren. En erfarenhet av denna typ skulle en vacker dag kunna vara tungan på vågen.

Fanns en tid då golfen ville bli sport

Det finns de som hävdar att “content creators” gör mycket för golfintresset och att deras kanaler lockar nya människor in i spelet, och att detta är ett schysst sätt för golfen att “ge tillbaka”. Jag håller med! De är viktiga!
I en tid då vi nyligen gått igenom en pandemi, har krig på flera fronter och ekonomisk instabilitet som tvinga familjer att sälja sina hus har prispengarna på världstourerna samtidigt rusat uppåt. Då är influensers mer relaterbara än bortskämda multimiljonärer till golfstjärnor. Jag köper det.

Men med handen på hjärtat är det väldigt många som gör väldigt mycket mer för spelet golf – och som i så fall skulle förtjäna en plats i mångdubbla utsträckning.
Exempelvis är svenska PGA (Professional Golfers Association inkluderar spelare, tränare och klubbchefer) i skrivande stund i Costa Rica där de introducerar spelet för unga. Ska då även de få en chans? Givetvis inte. Kanske en Pro Am-plats vore mer rimlig.

Och jag tycker nog även att man kan fråga sig. Vad hade dessa content creators och influensers varit utan golfen, och vem är det som egentligen är i tacksamhetsskuld till vem?
Men som sagt. Det är inte deras fel. Inbjudan de fått är en del av något mycket större, och av ett spel som en gång i tiden kämpade för att bli kallad sport – men som är på väg i en helt annan riktning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait