Första gången sedan 2001 – ändå är detta bara början

Det är lätt att ta till superlativ när det går bra. Men med handen på hjärtat är det svårt att påstå att svensk golf någonsin mått bättre. Ändå känns det som att vi bara sett början.

Det hela kom lite från sidan. För hela golfvärlden hade ju förälskat sig i Ludvig Åberg, han som blivit proffs för bara någon månad sedan och som många nu vill se i Ryder Cup. Jag är en av dem.

Men därför var det nog också många som överrumplades en aning när Vincent Norrman hann före med att vinna på PGA-touren. För i skuggan av Rory McIlroys dramatiska seger i Scottish Open på The Renaissance (fantastisk bana jag spelade i fjol och lovar att bjuda på ett reportage ifrån), drog Vincent Norrman det längsta strået efter ett särspel i Kentucky.
Norrmans fullträff i Barbasol Championship kom dessutom bara ett par timmar efter det att Linn Grant hållit undan från en jagande US Open-mästarinna och spelat hem sin första LPGA Tour-titel.

Det var därmed första gången sedan 2001 som Sverige tog en dubbel på världens två främsta proffstourer. Senast att lyckas med det var Annika Sörenstam och Jesper Parnevik 2001.

Sättet gör en glad

Att det nu sker igen är en sak. En fantastisk sak. Men vad som kanske är än roligare är sättet det sker på. På bred front och med glädje och vänskap i DNA:t. Jag minns tillbaka ett par år i tiden och till den första upplagan av Scandinavian Mixed. Vi befinner oss på Vallda Golf & Country Club strax utanför Göteborg, där både Linn och Vincent kommer till spel som amatörer. Några veckor senare ska de båda bli proffs. De är självfallet redan då medvetna potentialen i sin generation.

Maja Stark hade precis visat framfötterna i US Open och var nu på plats. Ludvig Åberg väl likaså. På Vallda testade de vingarna mot proffsen och klarade sig bra.
– Vi har bra koll på vad som krävs och har alla fyra vad som behövs för att vinna, sa Grant som senare skulle få rätt…
Framgång föder framgång menade Vincent:
– Det som är lite kul är att det går bra för oss allihop och när Maja eller Linn spelar bra så tycker vi alla att det är väldigt roligt. Ser jag Maja spelar bra i US Open så kan jag använda det som motivation.

Kort senare kom Vincent Norrman femma i en tävling på Europatouren. Därefter kom det att dröja det ett tag innan han acklimatiserade sig till proffslivet. Nu är han vår tionde segrare på PGA-touren.

Linn Grant är medveten om betydelsen av förebilder.

Ödmjuk approach en nyckel

Utöver unika individer och hård träning ska också en del av framgångarna tillskrivas den struktur, det system och de tränare som finns kring spelarna och hur de fostrats från klubbnivå via landslag och college. Även här bidrar varje person med sina procent.

Andra aspekter är samhällsekonomiska aspekter som hur tillgänglig golfen är i Sverige, att svenskar gillar att hålla på med idrott, och den kultur kring juniortävlingar som finns i Sverige.

Vi ska inte heller glömma att det inte är särskilt många år sedan som vi pratade om en svensk storhetstid som tog slut med Henrik Stenson och 70-talisterna och hur vi därefter förlorade generationer.
Inom svensk herrgolf talades det om en kris. Kritikerna var många och orden ofta hårda. Det fanns till och med de i landslagsledningen som hoppade av i protest.
En del hade så klart handlat om otur och lovande spelare som skadat sig, men än viktigare var att man här, från ett svagt läge, lyssnade och analyserade. Och så gick man vidare.

Det är från en sådan ödmjuk inställning som framgång föds.

Även de unga spelare som i helgen skördat framgång kommer ta snedsteg. Vi gör det alla. Men kan de behålla samma inställning till utveckling som lett dem hit, då är detta bara början.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait