Granskningen av PGA-tourens avtal med LIV – här är mina funderingar

Det amerikanska justitiedepartementet har nu inlett granskningen av PGA-tourens avtal med LIV Golf och den saudiska investeringsfonden PIF.
I dagarna skickades ett pm ut där nya detaljer offentliggörs.
Du kan läsa det i sin helhet här, där du också kan ta del av mejlkorrespondenser och WhatsApp-meddelanden huvudpersonerna emellan.

En rad saker stod ut för mig.

# PGA Tourens första kontakt med LIV kring en eventuell gemensam väg framåt togs redan i december, 2022. Vilket alltså innebar att kommissionären Jay Monahan under flera månader bedrev en offentlig krigsföring mot LIV, stängde av de som bytte sida, och samtidigt trissade upp aggression hos PGA Tour-spelare och deras supporters, samtidigt som medlemmar i hans styrelse bakom ryggen på dem förhandlade med LIV.

# Roger Devlin är en nyckelspelare. Han var med och faciliterade saudiernas övertagande av Newcastle och nu var det han som först bjöds in för en diskussion med PIF (den saudiska statens investeringsfond och LIVs finnansiär) och öppnade för överenskommelsen. I ett mejl till styrelsemedlemmen Jimmy Dunne förklarar den engelske affärsmannen Devlin att PIF och des högsta huvud Yasir Al-Rumayyan hade storslagna planer för spelet. Devlin beskrev det hela som “fönster av möjlighet”. Dunne och Al-Rumayyan träffades några månader senare i London för att diskutera en möjlig överenskommelse. Några dagar senare lades ett förslag fram som bland annat innehöll att Tiger Woods och Rory McIlroy skulle äga vars ett lag på LIV-touren, och att PGA-touren skulle arrangera tävlingar i Saudiarabien som antingen sponsrades av PIF eller den saudiska statens oljebolag Aramco.
Det är ju inte annat än att man undrar vad Rory och Tiger, som tidigare kraftigt tagit avstånd från den saudiska inblandningen, skulle säga om detta…

Vad avtalet verkligen betyder

# Grunden i förslaget innebar att LIV skulle avstå från att locka fler stjärnor i utbyte mot inflytande i golfvärlden och en del i framtida medierättigheter.

# Förhandlingar ägde rum från mitten av maj fram till månadsskiftet, och involverade en ytterst liten grupp människor, vilket är extra intressant eftersom PGA-touren enligt sina stadgar är en medlemsdriven organisation. Dock hade spelarna inget att säga till om i detta fall. Enligt handlingarna framgår det att Jay Monahan hade plannerat att kontakta Rory McIlroy och Tiger Woods för att personligen meddela överrenskommelsen. Något han inte lyckades med.

# Om avtalet ens är regelrätt är också en fråga då PGA-touren är en medlemsdriven non profit-organisation och därmed är skattebefriad i USA. Justitiedepartementet ska ta ställning om de i nuvarande form får lov att ta emot de saudiska pengarna.

# Avtalet signerades den 30 maj, efter att utkasts åtta gånger skickats fram och tillbaka. En global lagtävling med finalspel i Mellanöstern var föreslaget men kom inte med i den slutgiltiga versionen.

# I tillägg till avtalet ville PGA-touren i en sidouppgörelse se att samarbetet med LIV:s vd Greg Norman samt Performance54 (som är PR-byrå åt Aramco, LIV och GolfSaudi) avslutades. Det framgår dock inte om detta sidoavtal trätt i kraft. Men oavsett fanns det med som en av Jay Monahans talespunkter inför offentliggörandet att “Greg Norman får lämna LIV när PGA-touren tar över driften av LIV”.

# I korrespondensen kan man också se att en nyckelpunkt för PIF-folket är att LIV-spelarna ska få rankingpoäng retroaktivt och få tillbaka sina platser på PGA-touren.

Existentiella frågor för golfen

# De kanske viktigaste frågorna handlar dock om spelets identitet och värdegrunden det bygger på. En del i avtalet skulle nämligen innebära att Yasir Al-Rumayyan blir ordförande i Internationella Golfförbundet – får sitta vid samma bord som PGA, R&A och Augusta National – och på så vis få stort inflytande i väldigt många avgörande beslut i golfvärlden.

# I en skiss över herrgolfens framtida struktur kan man se hur den saudiska investeringsfonden blir huvudsaklig finnansiär av i stort sett allt spel på de största tourerna. Givetvis är Saudis Vision 2030 med som en bilaga, då pengarna som pumpas in är en del i att ändra bilden av landet. I detta dokument kan svart på vitt kan läsa att “2030-visionen bygger på islamistiska principer”, och då kan man i sin tur fråga sig om någon religion överhuvudtaget ska få påverka en sport.
Detta är en fråga som blir än mer intressant när det kommer till en sport som golf vars hela fundament vilar på etik och moral.

# När man läser 2030-visionen ser man att golfen som turistnäring utgör ett viktigt ben och ett fokusområde för Saudiarabien.
Ska proffsgolfen låta sig bli utnyttjat på detta sätt?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait