Harmans seger handlade om mental uthållighet

Hans 106 puttar var färre än någon annan mästare de senaste 20 åren och är den rent statistiska förklaringen till varför årets Champion Golfer of the Year heter Brian Harman. Men den verkliga anledningen är så klart den mentala styrkan.
Som Bobby Jones sa. Golf spelas på en 14 centimeter stor bana, den mellan öronen.

Två gånger om sov Brian Harman på en femslagsledning. Både konkurrenter och experter upprepade envetet att “tävlingen var hans att förlora”.
Det fanns också en rad tillfällen där han kunde ha tappat greppet om The Claret Jug. Exempelvis inledde han både lördagen och söndagen med två tidiga bogeys. I det andra fallet när regnet smattrade likt massagedusch på axlarna och publikfavoriten Rory McIlroy såg ut att utmana. Men båda gångerna följde upp det med birdie-birdie.
Att studsa tillbaka blev hans mantra.

Två avgörande ögonblick

Jag hängde på honom stora delar av finalrundan och jag är övertygad om att jag fick se två avgörande ögonblick på nära håll. På hål fem letade hans drive sig in i en gorsebuske och dagens andra bogey kom. Där och då var Jon Rahm, som bara minuter tidigare precis undvikit samma buske, bara tre slag bakom.
Det var ett läge där det kunde gått på andra hållet men Harman svarade med att på nästa hål sätta upp en järnfemma till tre-fyra meter ifrån och sänka för birdie.
Liknande var scenariot på hål 14 där Harman efter en bogey på 13 sänkte en långputt för att återta fem slags ledning.

Vi snackar om mental styrka. På den efterföljande presskonferensen fick vi en djupare inblick när Harman berättade om hur publikens buande och gliringar flera gånger triggat honom. En (sannolikt förfriskad) man hade ropat “du har inte kulorna som behövs”. Harman berättade att mannen fick honom att tagga till ytterligare.
– Om de vill få mig att spela dåligt ska de vara snälla mot mig, sa han och skrattade.

Nyckeln: Mental uthållighet

Brian Harman må inte vara golfens poster boy, och med handen på hjärtat är hans seger ur ett marknadsmässigt perspektiv nog rena mardrömmen för The R&A.
För stora stjärnor ger bra TV-siffror och klirr i kassan.

Det var ett sådant där läge där ingen ville att han skulle vinna. Skitvädret var inte heller något som spelade honom i händerna.
– Jag är historiskt dålig i regn. Det var ett Armageddon där ute för mig, förklarade han och tillade:
– Men jag var medveten om att alla slår dåliga slag, och att hur jag hanterade mina skulle avgöra huruvida jag skulle vinna eller ej.

Brian Harmans seger bekräftade Bobby Jones tes. Golf spelas på en 14 centimeter stor bana. Där var Harman bäst denna tävling och det är därför han är en så värdig vinnare.

2 Comments on “Harmans seger handlade om mental uthållighet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait