Solheim-bloggen Onsdag: Spaningar och inställda flyg

Det går inte alltid som man önskat och tisdagen blev ett tydligt bevis på detta.
För egen del ställdes flyget in och jag missar onsdagens presskonferenser, med bland andra svenskorna Maja Stark, Linn Grant och Anna Nordqvist.
Men det är lite som på golfbanan. Nu gäller det bara att acceptera, gå vidare, och göra det bästa av läget.

En lite kul anekdot är att jag på flygplanet som aldrig lämnade flygplatsen hann sitta dryga timmen bredvid andra soltörstande golfare. Det verkade vara gott om dem, Solheim-besökare eller ej.
En rekordsvag svensk krona verkade inte avskräcka nämnvärt.
De skulle spela banor som El Paraiso och Atalaya.
I Svenska Golfmagasinet kan du till våren läsa om de banor jag lirar under mina dagar nere Costa del Sol; Sotogrande, Hacienda Alcaidesa, Marbella Golf Country Club och San Roque.

Vädret inget för “Big Mac Babes”

Hur som helst. En spaning redan från flygplatsen är vädret. Det kommer vara varmt och termometern tar sig nästan varje dag upp runt 30-strecket. Samtidigt spelas Solheim Cup på Finca Cortesin, en rejält kuperad bana som dessutom har ganska långa transporter mellan hålen.
Två faktorer som inte direkt gynnar “Big Mac Babes”. Årets Solheim kommer bli en fysisk prövning, inte minst för de som är tilltänkta att spela 36 hål.

Har Europa övertagit favoritskapet?

Sett till ranking är amerikanskorna lite vassare än Europas lag. Så har det varit i många år, och fram till för ungefär tio år sedan återspeglade sig detta också i resultaten.

Men det finns många faktorer att ta hänsyn till som i alla fall för mig nästan gör hemmalaget till favorit nere i Andalusien.
Exempelvis hade spelare som Linn Grant legat högre upp på rankingen om det inte vore för Covid-restriktionerna som gjorde att hon fick vänta längre än önskat för att tävla på LPGA-touren.
Men framförallt ska man komma ihåg att Europa vunnit två Solheim Cup i följd, och att dimensionen av laganda och dynamik inte ska underskattas.
I amerikanska Golf Channel pratar man också om Europa som favorit och blåser upp det faktum att USA gått ifrån sitt podd-system, där man ser till att vissa spelare kontinuerligt umgås och spelar med varandra, som en konsekvens av nederlagen i de två senaste upplagorna.

Läget med Lexi?

Vi ska inte heller glömma bort otroligt formsvaga amerikanska fixstjärnan Lexi Thompson. Blir intressant att se om hon trots allt blir en spelare för dem att luta sig emot – och vilken typ av energi hon och uppmärksamheten kring hennes spel leder ger till medspelarna.
Med sin erfarenhet borde hon ju vara en stöttepelare för de yngre, men kan hon nu till och med vara deras svagaste kort?

Stort ansvar vilar på svenskorna

Både Linn Grant och Maja Stark gör debut i Solheim Cup-sammanhang. Vänta dig dock inte att de bara är där för att se och lära. Kapten Suzann Pettersen ser de båda som viktiga pjäser, och det skulle inte heller förvåna mig om duon kommer att spela tillsammans.
Faktum är att firma Grant/Stark är ett beprövat kort, som om jag inte har fel på siffrorna är obesegrade i lag, och dessutom tillsammans har vunnit anrika Sunningdale Foursome.

Lite kul info är att både Linn och Anna har sina tränare som caddies denna vecka.
Steven Jeppesen och Patrik Jonson. På tal om stöttning så har Anna dessutom en fan club på 25 pers med sig runt Finca. Alla har Anna-loggade tröjor.

Hur blir det i main stream media?

Slutligen ska det efter den senaste tidens diskussioner om hur damidrott bevakas också bli intressant att följa main stream-mediernas rapportering av detta spektakel.
Kan varmt rekommendera att lyssna på det här avsnittet av Medierna i P1 där ämnet “Hejaklacksjournalistik” tas upp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait