Ryder Cup-krönika: Åberg killen alla pratar om

Årets Ryder Cup på Marco Simone, utanför Rom, kommer att visas 623 miljoner hushåll, fördelat över mer än 200 länder, och vi har en svensk kille vid namn Ludvig som är den stora snackisen.
Det är coolt.

Hajpen kring 23-åringen har inga gränser, och på 23-åringens presskonferens inför jättebataljen ställde Daily Mail frågan – förvisso halvt på skoj – om han kunde passera Björn Borg och Abba, och bli den internationellt sett mest kände svensk.
Själv ville den alltid så ödmjuke Eslövssonen inte jämföra sig med våra mest kända svenskar, utan snarare göra sin grej.
Fötterna på jorden, som alltid. Och visst bidrar det till hans smått otroliga “likeability”.

Henrik Stensons namn nämndes också i frågan. Det är en historia i sig. Tänk om vi hade haft både Henrik och Ludde som huvudpersoner.

Donald: “Kan bara jämföras med Hovland och Rahm”

Ludde är inte bara en reko kille, även på golfbanan har han rättfärdigat sin popularitet och plats på golfvärldens största scen.
Inte sedan Tiger Woods har en manlig golfare klättrat så snabbt på världsrankingen som Ludvig Åberg, och lyssna sedan också till Ryder Cup-kapten Luke Donalds ord om vårt svenska stjärnskott:
– Han spelade tillsammans med vicekapten Edoardo Molinari i Dubai i början av året, och Edoardo sa till mig att “detta är en kille vi bör hålla ögonen på”. När man spelar med vissa spelare så märks det att de har något extra, man hänförs av sättet de slår bollen på. Det är ett annat ljud. Sättet han driver bollen på är väldigt, väldigt imponerande.

– Han var överlägset den bästa spelaren på college under en längre tid. Jag var exemplevis bäst under ett år. Hur bra han var när han kom ur college kan bara jämföras med Viktor Hovland och Jon Rahm. När han blev proffs så spelade jag tillsammans med honom i Detroit och han var nio under par efter 15 hål. Att jag var där för att se honom verkade inte bekomma honom överhuvudtaget. Sedan blev han bara bättre och bättre för varje vecka, och levererade när pressen var som störst.

Borde få spela en hel del

Det ska bli oerhört intressant att se hur mycket Åberg får spela i Ryder Cup-debuten. Men jag tror faktiskt att det kan bli en del. Tar vi en titt på statistiken så ser vi att Åberg är den bästa spelaren av alla på PGA-touren med drivern, vilket är en egenskap man har stor nytta av både i foursome och bästboll. Sett till de tävlingar han spelat på PGA-touren tjänade Åberg två slag till fältet från tee per runda, en smått otrolig siffra.

När jag träffade Åberg på Finca Cortesin, där han var för att heja fram de europeiska tjejerna samtidigt som han tränade på Sotogrande och Valderrama, berättade Ludde att han snackat en hel del med Viktor Hovland. Jag tycker mig också se en hel del likheter i deras spel, och det skulle inte förvåna mig om vi ser dem ihopparade vid minst ett tillfälle på Marco Simone.

Favorithålen på Marco Simone

Jag fick chansen att spela banan utanför Rom förra hösten. Som helhet är turistupplevelsen kanske inte den allra vassaste, men närheten till “den eviga staden” är läcker och banan lämpar sig även bra för matchspel samtidigt som den har naturliga läktare som påminner en aning om Le Golf National i Paris, där Ryder Cup spelades 2018.

Det var en underbar dag på Ryder Cup-banan. Sannolikt inte med lika många birdies som Ludvig Åberg.

När det kommer till favorithålen så är det några som sticker ut. Ett är nummer 16, en nåbar par 4, men där ett stort vattenhinder kort höger om green kan ställa till det. Ett annat nummer 18, en lång par 5 på nästan 600 meter som sträcker sig ned för backen mot klubbhuset, och där de långtslående tro det eller ej kan nå in med andraslaget.

Båda hålen premierar, precis som banan i stort, bra ball striking. Tror den som helhet passar Ludde som handen i handsken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait