Ryder Cup: 8 tankar inför avgörandet

Europa svarade för en uppvisning och under långa stunder såg det ut som att USA redan gett upp.
Sedan utspelade sig ett kaos på 18:e green som vände upp och ned på allt.
Nu känns söndagens Ryder Cup-avgörande glödhett. För vad som såg ut som en kompismatch, med snälla amerikanska turister på besök vid Fontana di Trevi, har nu förvandlats till något helt annat.

Parkeringsplatsincidenten kan vara precis vad amerikanerna behövde i ett Ryder Cup där hoppet sedan länge såg ut att ha lämnat dem. Vad som hände var att Patrick Cantley, som under hela lördagen häcklats av publiken, sänkte en lång birdieputt på det 18:e hålet. Trots att Rory McIlroy fortfarande hade en putt för att dela matchen firade Cantleys caddie Joe LaCava som att USA vunnit hela Ryder Cup, och såg ut att göra allt i sin makt för att störa Rory.

Fullständigt oacceptabelt och givetvis gick tankarna till tidigare episoder av olämpligt amerikanskt firande. Som det på Brookline 1999, då hela laget stormade green trots att Europa även då hade en putt för att dela.

Nu ledde det till ett bråk som först ägde rum på green, och senare togs med ut på parkeringsplatsen.
Jag är ganska säker på att alla detaljer fortfarande inte ligger på bordet men en sak är säker, och det är att bråket eldade upp amerikanerna – och mycket väl kan ge dem den lilla gnista som behövs för att göra även årets upplaga till en rysare.

På tal om Patrick Cantley så sade rapporterade Sky Sports Jamie Weir att amerikanen vägrat bära keps för att anser att spelarna borde få betalt under Ryder Cup. Är detta sant så har Cantley missförstått absolut allt som Ryder Cup handlar om.
Cantley bar keps under Presidents Cup i fjol, där spelarna får betalat. Han ska också ha vägrat att delta på Ryder Cups galamiddag tidigare under veckan, och ska tydligen tillsammans med Xander Schauffele sitta i en separat del av jänkarnas omklädningsrum. Oavsett vad som är sant i dessa rapporter så verkar ju inte den amerikanska lagandan ha varit på topp fram till och med nu.

Sant eller ej så har Cantlays hat-trick gett nytt liv till årets Ryder Cup.

Vi håller kvar vid ämnet laganda. Visst påminde duon Scottie Scheffler/Brooks Koepka väldigt mycket om Phil Mickelson och Tiger Woods. Att para ihop två av sina starkaste alfahannar är sällan ett vinnande val, inte minst när en är LIV-golfare och den andre en av PGA-tourens starkaste förespråkare.
I lördagens foursomematch mot Åberg och Hovland gick amerikanerna de första nio hålen på sex slag över par. Väldigt intressant med tanke på att vi snackar om världsettan och en femfaldig majorvinnare. Någon amerikansk journalist skrev “inte mycket Zach kan göra kring det”. Jag skulle säga att Zach bäddade för det.

På tal om Zach, så kan Zach Johnsson har svarat för den konstigaste coachingen någonsin när han snackade bort Jordan Spieth från att gå med drivern mot green på hål 16 i förlustmatchen mot Justin Rose och Robert McIntyre. Det defensiva beslutet slutade med vattenbesök och förlorad match.

När jag var på Whistling Straits för ett par år sedan fick Europa så mycket stryk att det var svårt att se hur Ryder Cup någonsin skulle kunna bli jämnt igen. USA hade ett ungt lag som var starkare än någonsin samtidigt som Europa stod inför en generationsväxling där den generation som skulle växlas in inte alls såg särskilt imponerande ut. Då var det svårt att se detta framför sig. Det går sällan att sia i framtiden…

Att en Skandinavisk duo skulle vinna med 9&7 mot ovan nämnda amerikaner hade då förefallit ett skrattretande påstående. Nu gjorde Ludvig Åberg och Viktor Hovland just det, skrev in sig i historieböckerna för den största segern någonsin och kommer garanterat att bli ett Ryder Cup-par att räkna med i många år framöver.

Avslutningsvis måste vi givetvis blicka framemot söndagens singlar. Europa går ut stenhårt och vill stänga matchen snabbt, innan det blir spännande. Man har tre av de fyra bästa på världsrankingen och sätter ut samtliga i de fyra första matcherna, med rutinerade Justin Rose, som sänkt tunga puttar både under fredagen och lördagen, insprängd i den tredje matchen.
I den femte har man fjolårets US Open-vinnare Matt Fitzpatrick.
USA, som är medvetna om att de måste starta starkt, inleder med världsettan Scottie Scheffler. Det blir alltså tungviktarmöte direkt med Rahm.

I match 7 ställs Åberg mot Brooks Koepka. Det är en match som i mångt och mycket blir en ny upplevelse för den svenske succégolfaren. Brooks är ingen som man direkt går runt och myser med. Här snackar vi snarare snusspott, bufflighet och traditionellt grabbig kaxighet. Sådant där som har en förmåga att skrämma upp motståndarna. Ödmjukhet är långt ned på listan av adjektiv som beskriver Bulldozer Brooks. Samtidigt kan det mycket väl vara så att Ludde har ett mentalt övertag sedan lördagens överkörning.
Och vem vet. Europa har 10,5 poäng redan när dagen inleds. Man behöver 14,5 för att vinna Ryder Cup. Även om jag tippar att det blir jämnare, så kan det mycket väl bli så att det är Ludde som sänker den avgörande putten.

1 Comment on “Ryder Cup: 8 tankar inför avgörandet

  1. Härligt med en journalist som skriver om golf som även är kunnig o insatt i ämnet. Tack 👏👏👏😃😃

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait