Proffsgolfen i ett mörkt, mörkt hål

Jon Rahm till LIV för 6 miljarder kronor.
En astronomisk summa som fick en spanjor, som tidigare sagt att tre rundor, shotgunstart och avsaknad av kvalgräns gjorde LIV Golfens jippon till icketävlingar, att helt ändra uppfattning.
Då: Inga pengar kan få mig att ändra mig.
Nu: Basbolljackan på och handskakning med ondskan.
Definitionen av en hycklare? Kanske.
I alla fall ett bevis på att allt har ett pris. Även en idrottssjäl.

Att bevittna golfens utveckling de senaste åren är som att bänka sig framför en tragedi där girighet sakta för huvudpersonen till helvetet. Från ett spel som bygger på moralisk kompass till ett läge där även den renaste av själar kan köpas för pengar.
Jag har flera gånger funderat om det var vetskapen om vad pengar gör med människan som fick klubbar på de brittiska öarna att en gång i tiden hålla de professionella spelarna utanför klubbhusen, som när Walter Hagen fick sova på Royal Portrushs parkering.
För i takt med att spelets inbördeskrig eskalerat har de värdegrunder golfen bygger på sakta men säkert raserats och identitet och integritet krossats av stjärnor och hjältar som egentligen varit tänkta som vårt främsta skyltfönster.
Istället blir proffsgolfen dag för dag – bortsett från svenska framgångar och Ryder och Solheim Cup där spelarna inte får betalt – allt mer ointressant och distanserad från det spel som vi andra utövar och älskar.

Som en kopp kaffe för PIF

De rapporterade sex miljarderna representerar mindre än en tusendel av saudiska PIF-fondens totala kassa, och är alltså förhållandevis mindre värd än en kopp kaffe för dig eller mig.
Fickorna saknar botten.
Samtidigt kan man ta en kik på PGA-tourens program för 2024 och konstatera att man ännu inte slagit fast prissummorna i årets olika tävlingar, vilket så klart också det höjer en del frågetecken.
Det förefaller allt mer som ett krig PGA-touren inte kan vinna, och att man är på en väg som bara som bara går brantare och brantare utför.
Sannolikt måste de gå samman med saudierna för att säkerställa sin existens.

Att LIV Golf nu värvat en av golfsportens främsta förespråkare skapar helt andra giv i de förhandlingar som äger rum mellan den saudiska investeringsfonden PIF och PGA-touren. Det ryktas dessutom om att Tyrell Hatton och Tony Finau står på tur att ta steget över och ska bilda lag med Rahm. Detta är ytterligare ett tecken på att PGA-touren i allt större utsträckning saknar relevans.
För snart har man varken toppen eller bredden.

Med detta sagt är DP World redan en B-liga, PGA-touren har inte längre de största stjärnorna och LIV Golfen handlar bara om pengar.
Ingen av produkterna har någon vidare dragningskraft.

Framförallt inte för den ännu inte frälste, som gång på gång matas med bilden om att golf bara handlar om astronomiska prissummor och värderingar som egentligen ligger väldigt långt ifrån spelets ursprung.

Proffsgolfen behöver trycka på “starta om”, låta de bästa spela mot varandra, och ska man hitta något positivt i att Rahm tagit steget över till LIV så är det väl att det skulle kunna accelerera en sådan process.
Dealen mellan PGA-touren och PIF ska vara påskriven och klar senast den 31 december. Det ryktas dock att PGA-touren lyssnat på andra intressenter.
När nu PIF spänt musklerna och visat vilken kraft man besitter känns det som att maktbalansen ändrats ytterligare en gång.

Man tvingar PGA-touren att gå med på dealen, oavsett vilka ideal det strider mot.

Frågan är bara vad det egentligen betyder för golfen – och hur länge tragedin ska få pågå.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait